Oké, oké... Er is natuurlijk niet één recept voor een geslaagde barbeque. Je kunt tegenwoordig zo veel kant-en-klare sausjes en spiesjes halen in de supermarkt dat een recept al bijna niet meer nodig is. Maar eigenlijk is het veel lekkerder (en leuker) om zelf ook wat te maken.
Knoflooksaus
Onmisbaar bij de barbeque.
Dit doe ik eigenlijk altijd een beetje op gevoel, dus veel proeven en proberen! Je kunt het zo vet of mager maken als je zelf wil, ik kies voor een magere variant met low-fat producten.
- 1 deel yoghurt
- 1 deel mayonaise
- verse knoflook
- citroensap
- peper
- zout
- verse kruiden, bijvoorbeeld bieslook of peterselie
Het is misschien even oefenen met de juiste smaak krijgen maar dan heb je ook wat!
Kipspiezen met Hoisin-marinade
Zo simpel, maar toch zo lekker...
- kipfilet
- hoisin-saus
- gember
- knoflook
- peper
- zout
- satéprikkers
Na het marineren (een paar uur later) rijg je de stukjes kip heel makkelijk aan de satéprikkers. Klaar voor de barbeque.
Karbonades in ketjap
Een klassieker van mijn moedertje, hiermee maakt ze ons altijd erg gelukkig op een warme zomeravond. En ook weer erg makkelijk!
- karbonades (schouder, rib, haas, maakt niet zo heel erg veel uit)
- ketjap manis
- knoflook
Karbonades in een bak leggen waar je ze in wil marineren, ketjap erbij tot ze net onder staan, naar eigen smaak fijngesneden knoflook erbij. That's it. Paar uur later op de barbeque en genieten.
Vispakketjes
Al is de barbeque eigenlijk meer een vlees-maaltijd, ook vis is erg goed klaar te maken!
Men neme:
- vis, vers of ontdooid uit de diepvries (witvis of zalm, of allebei samen in een pakketje)
- boter
- bosui
- peper
- zout
- witte wijn (maar rosé kan ook prima als je geen wit in huis hebt)
- aluminiumfolie
Vouw het pakketje dicht en leg het op de barbeque. Je kunt natuurlijk niet zo makkelijk zien of het gaar is, maar het duurt niet zo heel erg lang. Als de kolen nog goed heet zijn ongeveer een minuutje of 5-7.
Smakelijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten