donderdag 6 juni 2013

Recept van de week #4: BBQ!

Geïnspireerd door de heerlijke barbeque die ik gisteravond heb gehad (de eerste balkon-bbq van het jaar!), kies ik dit als hoofdgerecht. Al kun je natuurlijk ook je voorgerechtje op de barbeque doen, de barbeque wordt toch vaak als één maaltijd gezien.

Oké, oké... Er is natuurlijk niet één recept voor een geslaagde barbeque. Je kunt tegenwoordig zo veel kant-en-klare sausjes en spiesjes halen in de supermarkt dat een recept al bijna niet meer nodig is. Maar eigenlijk is het veel lekkerder (en leuker) om zelf ook wat te maken.

Knoflooksaus
Onmisbaar bij de barbeque.
Dit doe ik eigenlijk altijd een beetje op gevoel, dus veel proeven en proberen! Je kunt het zo vet of mager maken als je zelf wil, ik kies voor een magere variant met low-fat producten.

  • 1 deel yoghurt
  • 1 deel mayonaise
(Hoeveel yoghurt of mayonaise je toevoegt hangt ook af van hoe dik je de saus wilt hebben, meer yoghurt zorgt voor een dunnere saus en mayonaise voor een dikkere variant)
  • verse knoflook 
(Dit is ook naar eigen smaak... let wel op dat wanneer je knoflooksaus al wat langer van te voren maakt de knoflook er steeds meer intrekt en dat de saus ook sterker wordt van smaak. Dus als je denkt dat er nog niet genoeg knoflook in zit, wacht maar even af :-) )
  • citroensap
  • peper
  • zout
  • verse kruiden, bijvoorbeeld bieslook of peterselie
Meng de yoghurt en de mayonaise in een bakje. Hak de verse knoflook fijn (héél fijn) en roer deze door de saus samen met een klein drupje citroensap. Breng het geheel op smaak met peper en zout. Als laatste hak je de kruiden (ik heb gisteren peterselie gebruikt) fijn en meng je dit door de saus.
Het is misschien even oefenen met de juiste smaak krijgen maar dan heb je ook wat!

Kipspiezen met Hoisin-marinade
Zo simpel, maar toch zo lekker...

  • kipfilet
  • hoisin-saus 
  • gember
  • knoflook
  • peper
  • zout
  • satéprikkers
Snijd de kipfilet in blokjes (of koop ze in voorgesneden blokjes). Meng in een kom de hoisin-saus, versgeraspte gember, knoflook, peper en zout. Leg de kipfiletblokjes hier in te marineren, hoe langer hoe beter!
Na het marineren (een paar uur later) rijg je de stukjes kip heel makkelijk aan de satéprikkers. Klaar voor de barbeque.

Karbonades in ketjap
Een klassieker van mijn moedertje, hiermee maakt ze ons altijd erg gelukkig op een warme zomeravond. En ook weer erg makkelijk!

  • karbonades (schouder, rib, haas, maakt niet zo heel erg veel uit)
  • ketjap manis
  • knoflook
Karbonades in een bak leggen waar je ze in wil marineren, ketjap erbij tot ze net onder staan, naar eigen smaak fijngesneden knoflook erbij. That's it. Paar uur later op de barbeque en genieten.

Vispakketjes
Al is de barbeque eigenlijk meer een vlees-maaltijd, ook vis is erg goed klaar te maken!
Men neme:
  • vis, vers of ontdooid uit de diepvries (witvis of zalm, of allebei samen in een pakketje)
  • boter
  • bosui
  • peper
  • zout
  • witte wijn (maar rosé kan ook prima als je geen wit in huis hebt)
  • aluminiumfolie
Scheur de aluminiumfolie in vierkante stukken, zo veel als je pakketjes wilt maken. Leg in het midden van ieder vierkantje een klontje boter. Hier op kan dan de vis, met wat peper en zout en bosui. Vouw dan de vierkante stukjes folie alvast een beetje om, zodat het de vorm van een bakje krijgt. Dit is nodig omdat de wijn (die je er nu dus een scheutje bij doet) anders niet in het pakketje blijft. 
Vouw het pakketje dicht en leg het op de barbeque. Je kunt natuurlijk niet zo makkelijk zien of het gaar is, maar het duurt niet zo heel erg lang. Als de kolen nog goed heet zijn ongeveer een minuutje of 5-7. 

Smakelijk!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten