maandag 17 juni 2013

Etiquette: Blunders

Sommige dingen kun je gewoon echt niet maken bij een etentje of welke andere gelegenheid dan ook. De Telegraaf heeft een top-10 samengesteld van etiquette-blunders. Schaam je diep als je jezelf in een paar hiervan herkend. 

DE TOP 10 ETIQUETTE BLUNDERS

  1. Te laat komen
    Het is ook gewoon vervelend als je lang op iemand moet wachten. Er is niet voor niets in tijd afgesproken! Maar hier hoort eigenlijk tegelijk ook bij dat het niet de bedoeling is om veel te vroeg te komen. Het kan zijn dat de gastheer/gastvrouw hier niet op heeft gerekend en nog volop bezig is met voorbereidingen. Op tijd is dus gewoon op tijd.
  2. Dresscode negeren
    Het is niet zo heel vaak dat er een dresscode wordt gevraagd. Maar soms staat er op een uitnodiging toch een dresscode aangegeven. Houd je hier dan ook aan, hij staat niet voor niets aangegeven op de uitnodiging. Als je niet weet wat een bepaalde dresscode inhoudt is het ook zo opgezocht op internet. Staat er geen dresscode aangegeven maar is het wel een chique etentje? Vraag dan van te voren even aan de gastheer/gastvrouw wat hij/zij in gedachten had zodat je niet te erg uit de toon valt.
  3. Handtasje op tafel (vooral voor de vrouwen)
    Behalve dat het niet netjes is ziet het er ook gewoon niet uit. De tafel is om van te eten/drinken en niet om je spullen op neer te leggen. Leg je tasje onder je stoel of hang 'm er overheen.
  4. Met je mobieltje spelen
    Dit is ook gewoon echt irritant. Heb je zo je best gedaan om een leuke avond op poten te zetten gaat de helft van je gezelschap zitten appen of whatever. Het is quality time! Dus telefoon sowieso niet op tafel, toestel of geluid uit. Alvast bedankt.
  5. Praten met je mond vol
    Als je praat is je mond open. Dit klinkt heel logisch maar mensen die de neiging hebben om met hun mond vol te praten hebben wellicht niet door dat iedereen dan naar hun voedselkauwsel kan kijken. Niet bepaald eetlustopwekkend en bovendien kan toch niemand je verstaan.
  6. Vlees in stukjes snijden
    Een mooi stuk biefstuk wordt ineens een stuk minder mooi als je het meteen helemaal in stukjes chopt. Het hapje wat je in je mond wil doen snijd je af, de rest blijft netjes aan elkaar. Zo veel moeite voor een goede biefstuk, eet deze dan ook netjes op!
  7. Roddelen
    Geen uitleg nodig lijkt me. Roddelen is sowieso not done. Ook al doet iedereen het toch. Vooral dus ook niet roddelen over het feit dat mensen hebben geroddeld. (Ook al doet iedereen het toch)
  8. Het gesprek overnemen
    Iemand kan een geweldig verhaal vertellen waar jij zelf ook bij was, je voelt behoorlijk wat jaloezie tijdens het gesprek want eigenlijk had jíj dit willen vertellen! En jij kan dat natuurlijk ook veel beter! Houd je in, laat de ander zijn/haar verhaal afmaken. Ook al kan jij dat natuurlijk beter vertellen. Wacht tot de ander is uitgepraat, dan kun je het altijd nog op een geweldig enthousiaste manier aanvullen. Maar niet door een ander heen praten.
  9. Eet smakelijk wensen
    Oei, deze fout maakt denk ik iedereen. De rede dat je dit eigenlijk dus niet moet doen is omdat als je wenst dat iets smakelijk is, je eigenlijk er van uit gaat dat dit niet zo is. Een beetje een belediging voor de kok. "Geniet ervan" mag dan weer wel, hiermee beledig je niemand en het is toch een vriendelijk gebaar naar je gezelschap toe. Na het eten mag je natuurlijk wel zeggen dat het lekker was of dat het goed had gesmaakt. 
  10. Mensen corrigeren
    Sommige mensen hebben gewoon geen tafelmanieren. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het slechte mensen zijn. Als iemand geen tafelmanieren heeft kun je hier beter niks van zeggen. Het kan iemand kwetsen en misschien doet hij/zij wel ontzettend zijn/haar best. Geniet dus lekker van je eten en heb het gewoon gezellig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten